Terug naar overzicht

Leerpunten van een multimedia stagiaire

Mees Klein
  • Mees -
  • (Laatst bijgewerkt: 25 mei 2022)

Een stage beginnen is voor veel mensen best spannend en het zijn vaak de eerste stappen die je zet in je carrière. Tijdens mijn eerste dagen bij B2Design was ik gevuld met een combinatie van enthousiasme en zenuwen. Ineens heb je een leven met veel structuur en krijg je te maken met allemaal verschillende workflows, bila’s en verantwoordelijkheden waar je niks over hebt geleerd toen je tussen de schoolbanken zat. Ik heb mijn belangrijkste leerpunten uitgeschreven zodat jij je goed kan voorbereiden voor jouw stage en (misschien) niet dezelfde fouten hoeft te maken.

Je gaat een keer onderuit

Tijdens je stage ga je hoogstwaarschijnlijk een blunder maken en dat is helemaal niet erg. Het kan op je eerste dag gebeuren of weken later, hoe dan ook je gaat een keer onderuit.

Misschien heb je een opdracht helemaal verkeerd gemaakt of ben je simpelweg de vaatwasser vergeten aan te doen er is een heleboel wat fout kan gaan op kantoor. Gelukkig weten je collega’s dat je nieuw bent en zullen zij jouw faux pas snel vergeven en vergeten, het beste wat je in zo’n soort scenario kan doen is eerlijk zijn en vrolijk blijven. Communicatie is tenslotte van hoogst belang wanneer je in een team werkt. Goede communicatie gaat dan ook verder dan vriendelijk tegen elkaar zijn, je moet je collega’s goed op de hoogte houden van je eigen planning en duidelijk zijn als je vastloopt om toekomstige problemen te voorkomen.

Een planning is natuurlijk ook voor jezelf. Als student ben je waarschijnlijk gewend om wel eens een dag door te halen en tot diep in de nacht door te werken omdat je te laat bent begonnen. Nu heb je ineens 40 uur in de week om met je opdrachten bezig te gaan en kan je niet zomaar uitstellen. Door deze grote veranderingen en hulp van collega’s zul je snel leren om efficiënter te werken en hopelijk krijg je niet meer last van het ‘lege canvas syndroom’ en zit je niet meer voor je uit te staren wachten tot er weer inspiratie opbloeit.

Sta open voor kritiek en om dingen te leren

Naast het plannen en ontwerpen is het ook belangrijk om open te staan voor kritiek en er bewust van zijn wat je allemaal nog moet leren. Als hoogmoedige student denk je misschien dat je alles al helemaal onder de knie hebt gekregen, maar je zult je verbazen wat voor sprongen je kan maken als je openstaat voor kritiek en een leergierige houding aanneemt. In enkele weken heb ik al sprongen gemaakt en geleerd om dieper na te denken over de keuzes die je moet maken tijdens het ontwerpproces.

Misschien wel het allerbelangrijkste en laatste punt wat ik heb geleerd is dat je niet per se de allerbeste vormgever hoeft te zijn bij aankomst. Als je veel interesse hebt in het vakgebied, hard werkt en ondernemend bezig bent buiten de schoolbanken om zul je bij veel stagebedrijven met open armen worden ontvangen en je ontzettend snel ontwikkelen tot een competente vormgever en aanwinst voor het bedrijf.

Mees Klein

Deze jonge ontwerpheld versterkte ons team tijdens zijn stage en bleef daarna bij ons door zijn verpletterende en doordachte ontwerpen. Buiten werktijd vind je Mees met een kwast aan het schildersezel, of speelt hij Mario Kart met zijn vrienden.