Gutenberg editor in WordPress
Gutenberg
Gutenberg is de 'nieuwe' editor die sinds WordPress update 5 aan het CMS is toegevoegd. Hoewel deze update al uit 2018 stamt, heeft het een tijdje geduurd om een volwassen plek in WordPress te krijgen. Wat is Gutenberg precies? Hoe gebruikt B2 het om websites toekomstbestendiger en innovatiever te maken? Dat lees je hieronder!
Wat is Gutenberg?
Gutenberg is de naam van de blokken-editor in WordPress. Deze editor is vernoemd naar Johannes Gutenberg, de uitvinder van de drukpers. Niet de minste naam voor een update van de editor van je website!
De nieuwe Gutenberg editor is uitgebracht in 2018 met de release van WordPress 5.0. Voor Gutenberg maakte WordPress gebruik van de TinyMCE editor. Gutenberg heeft sinds de release voor veel voordelen gezorgd;
- Block based editor: Content staat in blokken, elk blok heeft zijn eigen content zoals paragrafen, afbeeldingen, video, quotes en meer.
- Drag & drop: De blokken in Gutenberg zijn gemakkelijk te verslepen, waardoor het opbouwen van pagina's dynamischer en makkelijker wordt.
- Embeds: Het is mogelijk om externe content gemakkelijker toe te voegen, denk hierbij aan Youtube links of andere content.
- FSE (Full Site Editing): Bewerken van de volledige site met de opmaak van de front-end van de website.
De oorspronkelijke release van Gutenberg werd door veel programmeurs aanvankelijk met veel kritiek ontvangen. Het zou te ingewikkeld zijn om blokken te ontwikkelen en het zou te moeilijk zijn voor gebruikers om content toe te voegen. Door flinke ontwikkeling aan de core van Gutenberg zijn deze zorgen nu uit de wereld geholpen.
Gutenberg vs ACF
Veel maatwerk-websites maakten voor de release Gutenberg gebruik van de plug-in Advance Custom Fields. Deze plug-in zorgt ervoor dat je speciale blokken met opmaak kunt toevoegen aan de pagina' van je WordPress installatie. Met de komst van Gutenberg is ACF in veel gevallen niet meer nodig, maar hoe komt dat?
Gutenberg en ACF doen in principe hetzelfde, maar Gutenberg is ingebouwd in WordPress, wat voor betere compatibiliteit zorgt. Hierdoor zijn vooral de pagina's in de back-end makkelijker te beheren en is er het beheersysteem overzichtelijker. Er is minder ruimte nodig om elementen weer te geven.
Daarnaast is het in Gutenberg mogelijk om een real-time versie van de pagina te bekijken en te bewerken. Dit is een belangrijke verbetering en een functionaliteit die voorheen alleen was ingebouwd in theme-builders zoals Avada en Elementor.
Benieuwd hoe de Gutenberg editor in de praktijk werkt? Je kunt 'm hier alvast uitproberen op de officiële WordPress website.
Classic Editor Plugin
Voor mensen die geen afscheid kunnen nemen van de TinyMCE editor om pagina's aan te maken is er gelukkig nog hoop. Het is namelijk mogelijk om de oude vertrouwde WordPress editor te installeren als een plugin.
Wanneer je de classic editor plugin installeert, vervangt deze de nieuwe Gutenberg editor.
B2Design en Gutenberg
Sinds de release van Gutenberg in 2018 hebben we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten gehouden. Aanvankelijk was de ontwikkeling nog niet ver genoeg om deze techniek in onze websites toe te passen. Vanaf 2021 zijn we uitvoerig gaan testen en onderzoeken of de editor volwassen genoeg is om te implementeren in onze projecten.
In 2022 zijn we in ons ontwikkelproces volledig overgestapt op Gutenberg, na positieve reacties van onze opdrachtgevers en development team.
Tegenwoordig is Gutenberg een essentieel onderdeel van ons maatwerkproces. Gutenberg stelt ons in staat om websites te bouwen als een LEGO-toren. Door blokken vooraf te ontwikkelen kunnen onze opdrachtgevers zelf pagina's opbouwen. Dit zorgt voor enorm veel vrijheid in het uitbreiden van de website waardoor deze toekomstbestendiger en dynamischer wordt.